NLCS Game 6 – Postseason-rookien levererar (igen)

Den nordkaliforniska folkrörelsen #RallyVogey gav resultat. Precis som Barry Zito gjorde i fredags levererade nu Ryan Vogelsong sin kanske bästa start i karriären. Otroligt starkt av en kille som aldrig tidigare spelat postseason-baseboll. Hans tailande fastball var läskigt effektiv, särskilt när han använde den inside mot högerslagmän.

Det kliver ofta fram lite otippade hjältar i postseason. Men en sak gör Vogelsong extra intressant: det märkliga i hur en pitcher – vid 33 års ålder – plötsligt kan gå från att vara en anonym femte-sjätte starter, ständigt på gränsen att petas ner i the minors, till att bli en top-end starter. Vogelsongs 2011 och 2012 har varit otroliga, framför allt med tanke på hur hans karriär såg ut tidigare. Mellan början av maj och slutet av juli 2012 leverade han smått osannolika 16 raka Quality Starts och under en stor del av säsongen hade han National Leagues lägsta ERA. Vogelsong har inget spektakulärt strikeout pitch som t ex lagkompisen Lincecums changeup. Han lever på en 92 mph fastball med bra outward tail, en ganska vass 12-to-6 curveball, en cut fastball och en changeup. De flesta pitchers som plötsligt lyckas höja sin nivå under karriären gör det genom att de skaffat sig en ny pitch, som t ex gör att deras existerande pitch-repertoar blir effektivare. Inte Vogelsong. För honom var det som att någonting plötsligt klickade – vid 33 års ålder – och plötsligt kunde han placera sina pitchar med nästan läskig kontroll. I natt hjälpte hans pitch location Giants till en sjunde match. And he sure looked good doing it.

Annonser

4 thoughts on “NLCS Game 6 – Postseason-rookien levererar (igen)

  1. Var det inte också så att hans quality start-streak bröts av en 4-run complete game? Det säger väl allt om det mätetalet.

  2. Ja det där med quality starts… Det blir ju helt skevt när fyra runs på nio innings inte är ”lika mycket värt” som tre runs på sex innings. Och det där problemet har vi ju försökt att lösa, amatörsabermetricians som vi är, he he.

  3. Och vi har ett nytt exempel i natt. Matt Cain 5.2 IP, 0 runs. Ingen quality start.

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s