Framtiden är redan här – Anthony Rizzo

20121023-164317.jpg

Efter att ha glidit igenom high school och college med ett basebollträ i näven och populär som Brandon Walsh fanns det inte många moln på himlen nere i Fort Lauderdale – det brukar det inte göra. Han levde den amerikanska drömmen i solen och hade säkert en riktigt snygg cheerleader vid sin sida. Självklart draftades han också av en av de mest legendariska klubbarna – Boston Red Sox. Sen kom smällen.

Ett år efter draften fick Anthony Rizzo diagnosen Hodgkins sjukdom. Skulle han kunna spela baseboll igen? Skulle han överhuvudtaget överleva? Efter tuffa strålbehandlingar blev svaret till slut: ja. Livet fortsatte. Snart på långa bussresor med matcher i Single-A och Double-A i nordöstra USA. Jag tror dock inte att han klagade många gånger under sina ”hundår”. 2010 var han tillbaka i solen, han var en av hörnstenarna i dealen som skickade honom och tre andra spelare till San Diego Padres för hotshot Adrian Gonzalez. En spelare Anthony Rizzo faktiskt ofta jämförs med nu för tiden.

Rizzo började säsongen 2011 i Triple-A och hade efter 15 matcher .452 AVG, 6 HR och 24 RBI och gjorde MLB-debut 9 juni mot Washington Nationals. En lika upphaussad debut hade inte skett i klubben sen Robert Alomar debuterade 1988. Livet i the majors började dock tungt. BA .141. General Manager Jed Hoyer medgav att han hade plockat upp Rizzo för tidigt, men i år, 2012 var ändå tanken att han skulle vara Padres regular first baseman.

Som mycket annat blir det inte riktigt som man tänkt sig. Chicago Cubs hade 2012 fått en ny President of Baseball Operations – Theo Epstein, som i slutet av 2011 hade fått kicken från Boston Red Sox. Nu hade han plockat över sin gamle kompis från Red Sox, Jed Hoyer till Cubs och Hoyer har alltid haft ett mycket gott öga till Anthony Rizzo.

Hoyer ville inte göra samma misstag som i Padres, utan lät Rizzo börja säsongen i farmarlaget Iowa Cubs. Rizzo dominerade precis som året innan Triple-A och kallades upp till the show 26 juni.

Under sina fem första matcher med Cubs hade han tre game-winning RBI. Nytt klubbrekord. I juli slog han sju homeruns, hade .330 AVG och valdes till Rookie of the Month. Han slog in fler runs och gjorde fler home runs under sina tio första matcher i Cubs, än under sina nästan 50 första matcher med Padres. Nu är han redo.

Men det allra tydligaste tecknet på att Rizzo är här för att stanna är nog att 2012 All-Star first baseman Bryan LaHair petades ut från infield och fick flytta till rightfield när Rizzo gjorde sig hemmastadd på Wrigley Field.

Med raden 87 G, 337 AB, 15 HR, 48 RBI, .285 AVG, .342 OBP känns det som att han är en självklar del i Theo Epsteins fortsatta lagbygge. Ett lagbygge som bara mäktade med 61 segrar under 2012. Kanske är Rizzo en av spelarna som ska hjälpa Cubs till toppen av NL Central. Han kommer i alla fall att vara en av spelarna jag under 2013 kommer att hålla extra bra koll på.

Image borrowed from ESPN.

Annonser

2 thoughts on “Framtiden är redan här – Anthony Rizzo

  1. Härligt spelarporträtt! Rizzo verkar ha potential att kunna bli en av profilerna i MLB under de närmaste tio åren eller så, så det var kul att få höra historien bakom.

  2. Här är ögonblicket då jag fick upp ögonen för Rizzo på allvar. Galen upphämtning av Cubs, med Rizzo i huvudrollen med en mäktig grand slam. Och som kommentatorerna säger: ”A thing of beauty”.

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s