Årets hetaste free agent: Josh Hamilton

Image

Sergio Romos luriga lilla fastball i juniorfart mot Miguel Cabrera i söndags natt innebar inte bara att säsongen 2012 tog slut. Den innebar samtidigt startskottet för transferperioden – The Hot Stove. Ända fram till Opening Day kommer det att hagla rykten och spelare kommer byta klubbar till höger och vänster. Här på bloggen kommer vi att följa det intressantaste transfersnacket. So let’s get it started!

De största snackisarna hittar vi som alltid på free agent-fronten. Det är en relativt klen free agent-kull i år. Två namn står ut i mängden med superstar quality – Texas Rangers outfielder Josh Hamilton och L.A. Angels starting pitcher Zach Greinke. Räkna med att det kommer att snackas mycket i basebollkretsar om de två herrarna under de närmaste månaderna. Vi kickar igång transfersurret här på FTCS med en spelarprofil av den free agent som har störst stjärnglans – Josh Hamilton.

Josh Hamilton är en av de mest talangfulla spelare som kommit fram sedan millennieskiftet. Få spelare kan med en så avspänd swing smacka iväg bollen 450 fot. Hamilton är en typisk five-tool-player (average, power, throwing, baserunning, fielding). Sådana växer inte på trän.

Men precis som Stålmannen har det jobbigt med kryptoniten har Hamilton en svaghet: flaskan. Han är numera nykter alkoholist men har haft problem med återfall och han anses ha ett något oberäkneligt psyke som ibland leder till kraftiga formsvackor. Bland annat avslutade han säsongen uselt och stärkte inte direkt sina kort med sitt nonchalanta error i sista matchen under regular season. Hans missade routine flyball kostade Rangers segern i AL West, varefter Rangers förlorade sin wild card-match mot Baltimore Orioles och alltså missade slutspelet. Tveksamt om hans egen förklaring till formsvackan – abstinensbesvär med att lägga av med tuggtobak – hjälpte hans case. Dessutom är Hamilton skadebenägen och har snittat mindre än 125 matcher per säsong under sina sju år i the big leagues. Klubbarna skulle i normala fall stå på rad för att signa en spelare med Hamiltons skills för ett 8-9-årskontrakt om minst 20 miljoner dollar/år, men med tanke på riskerna i just Hamiltons fall kommer det att bli extra intressant att se hur marknaden reagerar nu när han blir tillgänglig som free agent. När Hamilton är på topp vågar jag påstå att han är bäst i the majors. Men vilken spelare är det man signar? Får man:

A) .370 batting avg och 21 HR på 47 matcher? (april-maj 2012)

B) .200 batting avg och 8 HR på 47 matcher? (juni-juli 2012)

Josh Hamilton har dessutom hunnit bli 31 år och det finns oro för att hans missbruk och skador kommer att ta ut sin rätt lite tidigare än vad som brukar vara fallet för en ”normal” spelare. Frågan är därför hur många riktigt bra år man kan räkna med att få ut av honom, om man signar honom på ett långtidskontrakt. Med den extrema talang han tveklöst har, personifierar Hamilton verkligen begreppet high risk-high reward.

Något som talar för att Hamilton blir kvar i Texas är det faktum att han där har en etablerad bas av personer omkring sig som stöttar honom och håller honom borta från flaskan och andra dumheter. Milwaukee har av samma skäl också nämnts som en tänkbar destination för honom, eftersom han har vänner och släktingar där. Sedan är det förstås en fråga om vem som kan och vill betala den summa som Hamilton anser sig vara värd. Där finns det frågetecken för Milwaukee. Men det bör nämnas att nästan varenda klubb i the majors har ryktats ha intresse för Hamilton.

Frågan om Hamiltons vara eller icke-vara i Rangers kan dessutom få intressanta konsekvenser för Rangers lineup i övrigt. Man har nämligen lyxen att ha tre middle infielders som alla är för bra för att hållas utanför lineupen. Förutom det etablerade teamet Ian Kinsler och Elvis Andrus på 2B och SS, har nu megatalangen Jurickson Profar vuxit till sig tillräckligt för att få vara med the big boys och lira. Om Hamilton försvinner, öppnas möjligheten att flytta ut Kinsler till outfield. Annars tvingas Rangers ledning till det mycket svåra valet vem av de tre som ska skeppas iväg. Den spelaren lär i så fall bli en viktig bricka i spelet för att byta till sig en starting pitcher av hög klass.

Under Hot Stove-perioden brukar det ofta vara så att mycket av transfercirkusen på ett eller annat sätt styrs av var de största free agent-namnen hamnar. General managers väntar ofta ut varandra för att se vad som händer med storstjärnorna, för att därefter tvingas se sig om efter andra lösningar. Därefter följer ofta en strid ström av andra transfers. Räkna med att frågan om Josh Hamiltons nästa hemvist kommer att vara en nyckel till hur åtskilliga klubbars rosters ser ut när det närmar sig Opening Day i vår.

Annonser

10 thoughts on “Årets hetaste free agent: Josh Hamilton

 1. Vem behöver morgontidning när From The Cheap Seat finns.

  Top-of-mind när jag hör om Josh Hamilton är: otur. Minns förra året när en man sträckte sig efter hans homerun, ramlade och dog. Dagen (eller två dagar) efter drog han en foulboll rätt i ansiktet på en stackars tjej.

  Läste att oddsgubbarna i Vegas tror att Josh hamnar i Giants. Reaktioner på det?

 2. Ja, faktiskt har det varit en hel del otur kring honom.

  Förvånande med Giants-ryktena. Vore en riktigt dålig fit för Giants, skulle jag säga. Att över huvud taget ta honom till National League är en dålig idé med tanke på skadehistoriken. I AL kan han spela DH, vilket lär vara extra nödvändigt om ett par år. Och AT&T Park passar extra dåligt eftersom den är jättestor. Ska han springa runt där och jaga bollar kommer han gå sönder ännu snabbare. Som Giants-fan hoppas jag att Brian Sabean satsar pengarna på annat håll.

  Hamilton kan i stället göra stor – för att inte säga enorm – nytta i en American League-klubb som har ett relativt litet outfield. Rangers passar bra på det sättet. Men så gott som varenda klubb har väl hittills uttryckt något slags intresse av Hamiltons tjänster. Blir en intressant följetong det här.

 3. Men den beskrivningen passar ju rätt bra på Yankees. Där finns det ju också rykten. Vad säger du om det, du som Yankees-kännare? Skulle det va nåt? Eller är man nöjda och glada i da Bronx med att förlänga med Ichiro och spela honom ihop med Granderson och Gardner?

 4. Jag hoppas inte det händer. Yankees har ju tidigare skrivit långa kontrakt med spelare från Rangers. Som de nu sitter fast i. Aldrig att Hamilton håller tio år till. Jag tror att han kommer skriva ett sånt kontrakt.
  Om det blir Yankees blir det väl i så fall right field? Har han spelat där?
  Yankees snackar ju också om att hålla nere den totala lönesumman så att de inte behöver betala lyxskatt.

  Vegas har oddset 3-1 för Giants, 9-1 för Yankees.

 5. Så här tror Vegas:
  San Francisco Giants 3/1
  Atlanta Braves 5/1
  Texas Rangers 5/1
  Philadelphia Phillies 7/1
  New York Yankees 9/1
  Chicago Cubs 9/1
  Boston Red Sox 9/1
  Pittsburgh Pirates 10/1
  Toronto Blue Jays 10/1
  Los Angeles Dodgers 15/1

 6. Perfekt, var just nyfiken på den där listan! Lite överraskad att Brewers inte ens är med på listan – det är den klubb som det nog skrivits mest om förutom Rangers. Det blir intressant det här.

 7. Apropå Josh Hamilton: läste artikeln här nedan om 2012 års sämsta walks och då kom jag att tänka på en historia jag hört, nämligen om en sjukt smart walk. Joe Maddon – som ju är den coach som brukar hyllas allra mest för att tänka utanför lådan – fick frågan vilket ”managerial move” han tyckte var det ovanligaste han gjort i sin karriär. Han berättade att han en gång hade Josh Hamilton i batter’s box med fulla baser och jag tror i sjunde inningen med en fyrapoängsledning för Tampa Bay. Maddon valde en intentional walk. Han bjöd alltså Texas på en poäng, men slapp se Hamilton driva in tre-fyra runs så Rays höll undan och vann. Fiffig man.
  http://www.fangraphs.com/blogs/index.php/on-2012s-unforgivable-walks/

 8. Joe Maddon är en klurig man. Rays använder väl ”the shift” mest. Har för mig att de i en serie mot Yankees använde det 30 gånger.
  Kanske dags att gräva och kolla om shift lönar sig eller ej.

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s