Q&A: Postseason 2012

Hur kommer du att minnas postseason 2012?

Eephus:
Både ALCS och World Series blev ganska odramatiska sweeps, men jag tror att jag kommer att minnas det som hände tidigare. Både wild card-matcherna, Division Series och NLCS var så fulla av drama och oväntade vändningar att man var alldeles matt.

The Loveable Loser:
Som ett mellanår. Inte rent spelmässigt utan som ett år mellan två olika slutspelsformat. När MLB bestämde sig för att införa Wild Card Games efter att tv-bolagen redan hade lagt sina tablåer uppstod en rad konstiga saker. Konstigast var formatet i League Division Series där de bäst seedade lagen började med två bortamatcher, för att sen spela tre hemma. Hade Tigers verkligen tagit Athletics om de inte fått två hemmasegrar i början? Hade Cardinals slagit Nationals? Vad hade hänt i ALCS om CC Sabathia inte hade behövt pitcha en Game 5 mot Orioles? Nästa år fixar detta till sig.

Tom Tango:
Bortsett från det vanliga minnet av grusiga ögon, ljummen bira och kallt kaffe är det tyvärr det nya wild card-formatet. Det som initialt verkade så spännande och som gjorde sista delen av regular season oerhört intressant föll pladask när matcherna slutligen avgjordes. Mycket på grund av att ett av favoritlagen, Atlanta Braves, åkte ut mot St Louis Cardinals som var sex matcher sämre under regular season. Här blottades bristerna i det nya upplägget då allt avgörs på en match. Man spelar 162 matcher och sen avgörs allt i ett lotteri. Gör om gör rätt.

Något särskilt ögonblick som etsat sig fast?

Eephus:
Oaklands vändning och Valverdes blown save i ALDS game 4 i ett fullkomligt kokande Collisseum. Jag får fortfarande rysningar av att tänka på stämningen. Och jag måste också nämna Jayson Werths walk-off homer för sitt Washington i NLCS game 4 mot St Louis, efter ett heroiskt 13-pitch at bat.

The Loveable Loser:
Raul Ibanez first-pitch 12th-inning walk-off homerun i ALDS Game 3. Han hade redan utjämnat matchen mot Baltimore i nionde inningen med kvällens första homerun. Att det hände under en underbar basebollkväll med fyra postseasonmatcher gjorde det hela inte ett dugg sämre.

Tom Tango:
Det här är ju inget direkt ögonblick men som Yankee-fan blir det nog Yankees fullkomliga oförmåga att göra något åt Detroit i ALCS. Att Verlander skulle vara svår att rubba visste man, men att Yankees offense fullkomligt skulle pulvriseras kom som en överraskning. Näst sämsta BA i en postseason i franchise history talar väl sitt tydliga språk och det vinner man inga ringar på. Man satt och väntade på att maskinen skulle komma igång, men tydligen lockade golfklubborna, paraplydrinkarna och de lättklädda damerna mer.

Största överraskning?

Eephus:
Att Texas inte ens tog sig till division series utan åkte ut redan i wild card-matchen. Fram till All Star-breaket såg de ut som ett lag som skulle mosa allt motstånd på sin väg mot en gjuten World Series-triumf.

The Loveable Loser:
Att Joe Girardi faktiskt försökte få liv i Yankees i ALCS genom att bänka storstjärnor som Alex Rodriguez och Curtis Granderson. Att det inte hjälpte ett skit är egentligen en annan sak.

Tom Tango:
Att regerande mästarna Cardinals tog sig ända till NLCS. utan Albert Pujols. Dessutom sättet man tråcklade sig fram på. Först via en Wild Card-match mot Atlanta och en stekhet Kris Medlen, sedan mot Nationals – laget med bästa win percentage under regular season – i en serie i alla fall jag trodde var klar på förhand. Räckte dock inte riktigt hela vägen men föll mot blivande mästarna.

Största besvikelse?

Eephus:
Att både ALCS och World Series blev sweeps där det ena laget inte riktigt bjöd upp till kamp. Framför allt Yankees slagmän, som såg så vilsna ut i batter’s box. Trist också var sättet som Chipper Jones karriär tog slut på, redan i wild card-matchen. Tänk vilken saga om han hade fått avsluta med en fantastisk postseason run.

The Loveable Loser:
Jag hade, innan det drog igång, två drömmöten i World Series. Antingen Braves mot Yankees – en rematch från World Series 1996, i vilken flera av dagens spelare breakade. Jag ville också sååå gärna att Chipper Jones skulle få avsluta sin karriär med en magisk postseason. Min andra dröm var Athletics mot Giants – ett nytt Battle of the Bay. Så blev det inte heller och av nio matchups under postseason vann lagen jag höll på bara fyra. Men att Chippers karriär tog slut redan i Wild Card Game kändes tyngst.

Tom Tango:
Ja, det måste ju bli Chipper Jones sorti från MLB. Visst var han värdig en bättre avslutning än ett, pga ett oerhört märkligt infield fly call, nedskräpat Turner Field med ett oigenkännligt Braves. Det var upplagt för en über-amerikansk fairytale men blev bara pannkaka. Alla postseasonmatcher ska avgöras i en serie, Bud!

Bästa spelare under postseason?

Eephus:
Jag säger Ryan Vogelsong. Med fyra dominanta starter och en ERA på 1,09 var han allra bäst i San Franciscos vassa pitching rotation. Hans framgångssaga är helt osannolik och det var kul att han fick kröna en grym säsong på det här sättet.

The Loveable Loser:
Det här kallas Babe Ruth Award va? En ganska okänd utmärkelse som sedan 2007 delas ut till spelaren med ”the best performance in the postseason”. Tidigare handlade den bara om prestationer i World Series. Men inte helt oväntat går den nästan alltid till en World Champion. 2007 – Jonathan Papelbon, 2008 – Cole Hamels, 2009 – Alex Rodriguez, 2010 – Tim Lincecum och förra året gick utmärkelsen till David Freese. Jag går på Panda i år. Jag försöker se bortom World Series Game 1. Pablo Sandoval hade hits i 14 av 16 matcher. Sju multi-hit games varav sex slutade med seger för Giants. Han hade RBI i sju matcher varav Giants vann fem.

Tom Tango:
Bara att hålla med föregående talare. Pablo Sandoval levererade verkligen under postseason. 7 för 21 i NLDS, 9 för 29 i NLCS och 8 för 16 i WS. Har man dessutom 3 HR’s i en och samma WS-match måste man bara bli MVP.

Annonser

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s