MLB Transaction rules

Tyvärr har sista pitchen kastats för denna säsong, men det innebär inte slutet på säsongen utan början på nästa. Offseason är här och mycket kan och kommer att hända. Nu ska kontrakt förhandlas, lönetak sprängas och astronomiska summor spenderas. Det här sker inte hur som helst utan det är en riktig djungel. Dags att reda ut några av de viktigare begreppen i MLB:s transaction rules.

Till att börja med ska nämnas att MLB och spelarfacket MLBPA inför 2012 års säsong kom överens om ett nytt CBA (Collective Bargaining Agreement) som sträcker sig fram t.o.m 2016. I det avtalet regleras alla trades, draft rules etc.

Rosters

Från och med Opening Day till 1:a september får den aktiva rostern bestå av max 25 spelare. Från 1:a september till Opening Day får det vara 40 spelare. Nytt för i år är att rostern, under säsongen, kan utvidgas till 26 spelare då det rör sig om doubleheaders.

Waivers

Waivers kan ses som en ”tillåtelse att bli av med en spelare”. Om en klubb vill bli av med en av sina spelare måste de andra klubbarna godkänna det. Om lag A till exempel vill göra sig av med en spelare efter deadline 31:a juli måste de erbjuda spelaren till lagen i sin liga från worst record to best. Sedan går man över till andra ligan där samma process tar vid. Laget med best record i AL blir alltså erbjuden spelaren innan laget med worst record i NL om exempelvis Yankees skulle vilja skicka iväg en spelare, det här är en s.k. ”trade assignment waiver”. Skulle lag B nappa på erbjudandet har lag A fortfarande möjlighet att dra tillbaka sin waiver (en s.k. revocable waiver), men lag A kan även göra en ”force trade” vilket innebär att lag B måste ta över hans kontrakt och dessutom ge 20 000 $ till lag A.

Det finns även tre andra sorters waivers:

1) Irrevocable outright waivers – när ett lag vill ta bort spelaren från 40-mannarostern men ändå behålla honom i Minor League-systemet. Det innebär att om ett lag skulle vilja ha den spelaren är det bara att ta honom.

2) Unconditional release waivers – Där hamnar en spelare innan laget cuttar honom.

3) Optional waivers – spelare som skickas ner till Minors minst tre år efter debuten i Majors. Optional waivers är även de revocable.

Free Agency

Om en spelare har spelat sex säsonger eller fler i MLB och står kontraktslös inför nästa säsong blir han en ”Free Agent”, vilket innebär att du kan gå till vilket lag du vill. Men det är inte allt, laget som förlorar en Free Agent måste också kompenseras. Detta görs via draft picks. I och med det nya avtalet har detta förenklats, numera blir laget kompenserat endast om spelaren har spelat hela säsongen med det laget.

Så fort WS tar slut tar ”the quiet period” vid. Den varar i fem dagar då endast laget spelaren spelade hos får diskutera kontrakt med honom. Efter den perioden kan laget välja om man vill erbjuda spelaren ett s.k. ”Qualifying offer”, vilket är ett garanterat 1-årskontrakt som minst måste innebära en lön baserad på medellönen av de 125 bäst betalda spelarna förra säsongen (2012-2013 är den mellan 12-13 miljoner dollar). Den summan är så pass hög att endast en liten grupp spelare får det erbjudandet. Det innebär t.ex. att troligtvis alla relieve pitchers som blivit Free agents kommer att tradas eftersom ingen av dem kommer upp i de summorna.

Efter det har spelaren 7 dagar på sig att svara på erbjudandet. Skulle han tacka nej kommer hans ”snart före detta klubb” erbjudas två draft picks. Alltså om lag A förlorar en Free agent till lag B kommer lag A erbjudas lag B:s first round draft pick (OM han inte är bland de 10 första, i så fall blir det nästa runda) tillsammans med ett s.k sandwich pick (kallas runda 1a mellan 1:a och 2:a rundan där lag som tappat free agents får välja spelare).

Salary Arbitration

Det här låter ju som frid och fröjd, men det är det ju naturligtvis inte eftersom vi pratar om överbetalda idrottsmän. Skulle spelaren och klubben inte komma överens pratar man om Salary Arbitration. Det är en skiljedomstol dit man vänder sig för att sätta en rimlig lön åt spelaren när man inte kommer fram till vad spelaren ska tjäna. Här lägger både spelaren och klubben fram lönekravet/löneerbjudandet tillsammans med argument varför lönen ska sättas som de vill. Panelen kan inte kompromissa utan måste välja något av förslagen vilket gör att om endera parten tagit i för mycket eller för lite, riskerar de att förlora målet. Endast spelare som har mellan 3-6 år i Major League kan utnyttja denna metod, naturligtvis med undantag. S.k. ”Super 2”-spelare (ofta de bästa unga spelarna med 2-3 år i Majors, minst 86 dagar på active roster förra säsongen och rankas tillsammans med 22 % av toppspelarna som har liknande speltid) får också använda sig av Salary Arbitration. Effekten av denna regel är att yngre spelares löner har skjutit i höjden, vilket lett till att många lag försöker försena att spelarna kommer upp i den speltiden som krävs, vilket de kan spara mycket pengar på.

Ända sedan införandet av Salary Arbitration (1973) har det debatterats huruvida det är spelarna eller ägarna som gynnas av metoden. Klubbarna har en viss makt över Arbitration Eligible players genom att uppskatta deras lönevärde i arbitration- systemet. Skulle det uppskattade utlåtandet (lönen) vara högre än vad de anser spelaren vara värd, kan de välja att non-tender spelaren (alltså inte erbjuda spelaren ett nytt kontrakt och därmed göra honom till en free-agent). Skulle fallet vara tvärtom (att spelarens förväntade lön är mindre eller lika med värdet för klubben) kan klubben tender spelaren (erbjuda honom ett nytt kontrakt). En spelares enda väg att ta är att gå till salary arbitration och acceptera vad som bestäms där. Detta resonemang innebär att klubbens risk är relativt låg eftersom de redan uppskattat att spelarens lön vid en eventuell arbitration är lika med eller lägre än hans värde.

Man kan säga att spelarna delas in i 3 kategorier:

1) Spelare som faller under the reserve clause (innebär att efter kontraktet med klubben löpt ut har klubben fortfarande rätt till spelaren. Avskaffades 1973 i och med införandet av salary arbitration, men existerar fortfarande i praktiken).

2) Spelare som är eligible to salary arbitration innan de blir free agents.

3) Free agents.

Det som skiljer kategorierna från varandra är den makt de har gentemot klubbarna. Kategori 1 har i princip ingen makt, de måste spela för en och samma klubb med en lön runt minimilönen. Här finns det ingen korrelation mellan lön och spelarens marknadsvärde. Ett exempel är Tim Lincecum som tjänade 405 000 $ (minimlönen låg runt 390 000 $) sitt första år. Efter att ha sotat upp siffror som 18-5, 2.62. ERA med 265 K’s på 227 IP lyckades han bara höja lönen till 650 000 $ 2009.

På andra sidan spektrumet har vi free agents som får avsevärt högre makt eftersom de kan ta erbjudanden från flera klubbar i beaktande och därmed låta marknadskrafterna styra. Här kan vi återigen titta på Tim Lincecum som 2010 skrev ett två-årskontrakt värt 23 milj $ (detta kontrakt täckte hans två första år som arbitration eligible) medan CC Sabathia, i egenskap av free agent, tjänade 23 milj enbart under 2010. Trots att de uppvisade liknande statistik.

Av detta kan man dra slutsatsen att arbitration eligible spelare ligger någonstans mitt emellan. Att använda sig av arbitration ger spelarna viss makt att öka sina löner men nästan aldrig i paritet med deras marknadsvärde. Dessutom har detta föregåtts av 3 år då lönen har varit extremt under marknadsvärdet.

Fram t.o.m. 2009 hade 485 fall gått till salary arbitration varav ägarna vunnit 280 och spelarna vunnit 205. I de flesta fall löser klubbarna och spelarna alltså kontrakten internt.

Rule 5 draft

Går av stapeln i december under winter meetings.

Efter en spelare har blivit draftad, har laget som valde honom 4-5 år (beroende på spelarens ålder då han blev vald) på sig att lägga till honom till 40-mannarostern. Händer inte detta kan spelaren väljas i rule-5-draften. Haken med detta val är att om lag B väljer en spelare från lag A i rule-5-draften måste de ha honom på 25-mannarostern kommande säsong och dessutom ge lag A 50 000 $. Undantag till denna regel är om spelaren är skadad. Då kan han placeras på DL och om lag A och lag B kommer överens, skickas ner till Minors. Några noterbara spelare som gått i rule-5-draften är Johan Santana, Josh Hamilton och Shane Victorino.

Solklart, eller hur?

Annonser

13 thoughts on “MLB Transaction rules

 1. Strålande genomgång. Perfekt till lunchkaffet. Det enda jag får läsa igen är Waivers som jag inte klykade helt och hållet.

 2. Jag gillar det där finurliga med att panelen inte får kompromissa i en Salary Arbitration. Den som gapar efter mycket…

  Före 31 juli är det ok att klubbarna dealar med varandra eller?

 3. Ja, det är riktigt smart faktiskt med SA:s upplägg.
  .
  Om jag har fattat det hela rätt (det är fan inte lätt…) så är det, efter 31:a juli fortfarande laget med worst record som har första tjing, men AL lag har företräde på NL-spelare och tvärtom. Fram t.o.m 31:a juli har ju ett lag med best record i exempelvis AL företräde framför ett lag med worst record i NL om det är en AL-spelare som ska tradeas.

 4. Grymt inlägg, Mr Tango! Bra att få allt det här någorlunda klart för sig, nu när transfersäsongen drar igång på allvar.

 5. Bra förklaring av ett väldigt konstigt system 🙂 Men det ska bli kul att följa cirkusen…

 6. Sektionen om Salary Arbitration skulle tjäna på att utvecklas. Antalet tvister som varar så länge att de går till skiljedomstol är försvinnande små. I de allra flesta fall betyder ‘arbitration eligible’ endast att spelaren får en löneförhandling som avgörs mellan klubb och agent.

 7. Absolut, visst är det så. Inte många fall går till salary arbitration utan den konkreta effekten av att en spelare blir arbitration eligible är att han får makt att förhandla fram ett marknadsmässigt kontrakt. Jag har uppdaterat sektionen Salary Arbitration med lite mer fakta.

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s