Chicago Cubs 2013 (and beyond)

20130107-163958.jpg

Efter massor av trades, free-agent signings och Hall of Fame-snack kände jag en stark lust att blicka framåt. Här och nu startar jag uppladdningen inför 2013 med en text om Chicago Cubs – en text som jag i efterhand insåg handlar mycket om drömmar inför 2014 och 2015…

101 förluster förra året, det första med Theo Epstein, Jed Hoyer och Dale Sveum vid rodret. Trion hade tagit över en klubb på dekis ett år innan och ingen förväntade sig några mirakel 2012. Men ytterligare en säsong med fler än hundra skulle vara en stor besvikelse. 2013 ska vara språngbrädan till titlar.

Några stora förhoppningar inför 2013 finns däremot inte. De kommer troligen inte att vara a winning club med ett högre winning percentage än .500, men kanske kan de vara klubben som gör de största framstegen.

”We just weren’t deep enough in 2012. We just didn’t have the pitching depth in the system to withstand injuries, and we’ve worked hard to build a staff where we feel like we have some depth.”

Jed Hoyer pratar om något som som var riktigt uselt förra året, lagets ERA. Bara två klubbar (Houston och Colorado) var sämre i National League. Prioritet ett måste vara att få till en jämnare starting rotation. Jag vet mycket väl att ERA inte säger allt, men några siffror måste man ju vrida och vända på, och när man ser på ERA för ett helt lag under en hel säsong kan det ge en ganska bra indikation på hur det står till. Låt oss börja med att jämföra 2012 med hur det ser ut inför 2013.

Vi börjar att titta på fjolårets rotation. Där fanns ess som Ryan Dempster, Paul Maholm, Matt Garza och Jeff Samardzija. Problemet var bara att de två första såldes och Garza blev skadad, vilket innebar att när säsongen tog slut, hade Cubs använt sig av tolv starting pitchers. För att bedöma den övergripande kapaciteten i deras rotation har jag kombinerat ihop spelarna så att de landar på 26-28 startade matcher var. Det blir visuellt på något sätt. Jag vet att det innebär sex starters (istället för fem, som en normal rotation består av), men jag kommer att fortsätta räkna på sex starters när jag går igenom 2013, så det var passande. (Också lättare att få ihop kombinerad ERA utan att splitta en spelares statistik.) Så här såg det ut förra året:

Jeff Samardzija:
28 matcher, 3.81 ERA
Ryan Dempster/Justin Germano:
28 matcher, 3.96 ERA
Travis Wood:
26 matcher, 4.27 ERA
Matt Garza/Jason Berken/Randy Wells:
26 matcher, 4.29 ERA
Paul Maholm/Brooks Raley/Casey Coleman:
26 matcher, 4.89 ERA
Chris Volstad/Chris Rusin:
28 matcher, 6.32 ERA

Chicago Cubs starting rotation snittade 4.59 ERA under 2012. Om man tittar statistiskt så måste den ner mot och helst under 4.00 för att laget ska kunna utmana om divisionsegern. Tittar man på lagets ERA under de senaste sju säsongerna så ser man att när den har hamnat mellan 4.18-4.74 (fyra gånger) så har laget inte slutat bättre än femma. Resterande tre säsonger har lagets ERA legat mellan 3.84-4.04 och då har det varit en mycket roligare sluttabell. Två gånger vann laget divisionen och en gång slutade man tvåa. Då frågar man sig. Kan man försöka förutspå vad lagets ERA landar på i år?

För att göra det enkelt för mig har jag bara tittat på starting rotation. Det är där de största förändringarna har skett. Dempster och Maholm är som jag nämnt tidigare borta. Om Garza kommer att vara kvar är högst osäkert. Jag skulle bli förvånad om han är en del av Cubs efter trading deadline. Kanske visar han bra form under spring training och blir bortbytt tidigt. Eftersom jag inte tror Garza är kvar speciellt länge har jag lagt ihop hans statistik med nyförvärvet Carlos Villanueva från Blue Jays.

Andra nytillskott är Scott Baker och Scott Feldman. Absolut inga stjärnor, men de har signerat ettårskontrakt och kommer att ge stabilitet till starting rotation nästa år. På lång sikt är tanken att använda egna produkter från Minor League (antingen pitchers eller byta till sig bra pitching genom att erbjuda position players till andra klubbar). Sen var man även ute efter Anibal Sanchez men fick nöja sig med Nationals Edwin Jackson, som nyligen skrev på ett fyraårskontrakt. Han är en pitcher med ganska hög lägstanivå och kommer att ge Cubs många innings under 2013. 2009 blev han uttagen i All-Star Team och 2010 kastade han en no-hitter.

Här är listan med potentiella starters för Cubs 2013. Vi buntar ihop dem för att få ihop (nästan) 162 matcher, även om två av dessa herrar inte kommer att få jobbet som starting pitcher, i alla fall inte till Opening Day.

Scott Baker: 21 matcher, 3.14 ERA
Jeff Samardzija: 28 matcher, 3.81 ERA
Edwin Jackson: 31 matcher, 4.03 ERA
Matt Garza/Carlos Villanueva: 34 matcher, 4.05 ERA
Travis Wood: 26 matcher, 4.27 ERA
Scott Feldman: 21 matcher, 5.09 ERA

Och… trumvirvel… vad blir då snittet 2013? Ingen aning, men i den perfekta värld som sammanställningen ovan är, så blir ERA för starting rotation 4.07. Alltså väldigt nära det 4.04 man hade 2007 och vann the pennant.

Vad kan man då hoppas på inför 2013? Oavsett vilka fem pitchers som kommer att starta så är det inte någon rotation som kommer att ta hem titlar, men nog ska man kunna mäkta med 63 vinster (vilket krävs för att inte få 100 förluster). Men 81 vinster (vilket krävs för att få lika många vinster som förluster) kommer nog att vara svårt. Vad ska man då hoppas på? Vad ska man räkna som godkänt 2013? För egen del skulle jag säga att ett 72-90 record skulle funka (d.v.s. .444 winning percentage) Men herregud, inte går man in i en säsong och har som mål att förlora 90 matcher, målet ska ju vara minst 90 vinster. Och det kommer ju Epstein & co såklart att ha, även om de vet att det här bygget kommer att ta tid. Men Orioles, Athletics och Nationals gick från att ha varit losing teams 2011 till playoff teams 2012. Cubs bygger för framtiden, men har ingen lust att vara slagpåsar ända fram tills dess. De vill kunna utmana, i alla fall under våren och en bit in i sommaren.

En jämförelse mellan Chicago och Washington Nationals kan vara intressant. Att säga att Chicago Cubs är där Washington befann sig för tre år sedan är ganska sant.

2009 Washington Nationals: 59-103 record
Jämför det med 2012 Chicago Cubs 61-101 record, i princip samma.

Sedan följde tre intressanta år med fantastiska förbättringar i huvudstaden. Varför? Låt oss se år för år:

2010 Washington Nationals: 69-93 record (+10)
Strasburg debuterade, Bryce Harper draftades och skrev ett femårsavtal och i slutet av året skrev Jayson Werth på ett sjukt sjuårskontrakt.

2011 Washington Nationals: 80-81 record (+11)
De fick inte chansen att bli ett .500 team p.g.a. att en match ställdes in. Men här kom den riktiga vändpunkten. I slutet av året bestämde de sig, de bytte bort fem prospects mot stjärnpitchern Gio Gonzalez.

2012 Washington Nationals: 98-64 record (+18)
Harper debuterade och de var helt plötsligt the best team in baseball med sina 98 vinster. På tre säsonger har antalet vinster ökat med 39. Anmärkningsvärt indeed.

Om inte annat så ger det hopp. Tänk också på att det 2012 ”bara” behövdes 88 vinster för St Louis Cardinals att ta sig till Wild Card Game. Chicago Cubs har 27 vinster fram till ett sådant resultat. Det är mycket, men säg att de förbättrar sig med 10 vinster, d.v.s. i linje med det jag hoppas på under 2013 (som Washington Nationals 2010) och bestämmer för att gå ”all-in” ett år tidigare än Nationals gjorde, alltså hoppa över deras säsong 2011 och byter bort några prospects, samt signar någon stor free-agent redan inför 2014 så kanske de är där uppe och slåss på allvar? Om vi ska gå så långt i förväg kan vi ju lika gärna räkna upp några av nästa vinters mer namnkunniga free-agents: Robinson Cano, Brian McCann, Jacoby Ellsbury, Roy Halladay och Tim Lincecum.

Hittills har jag bara skrivit om pitching. Och om den genomgången byggde mycket på statistik, så kommer jag bli mer flummig och drömmande nu när det kommer till offensiven och position players. Vi börjar med att försöka förutspå line-upen 2013:

First base: Anthony Rizzo
Second base: Darwin Barney
Third base: Ian Stewart
Shortstop: Starlin Castro
Catcher: Wellington Castillo
Left field: Alfonso Soriano
Center field: David DeJesus
Right field: Nate Schierholtz

Det ser intressant ut, men om man tittar några år framåt så ser det ännu bättre ut. Jag kommer inte gå in närmare på dessa prospects här och nu, utan bara snabbt lista vilken position de förväntas spela på när (och om) de når The Show och vilka redan etablerade spelare som de jämförs med:

Third base: Javier Baez (jämförs med Hanley Ramirez)
Left field: Brett Jackson (jämförs med Curtis Granderson)
Center field: Albert Almora (jämförs med Adam Jones)
Right field: Jorge Soler (jämförs med Giancarlo Stanton)

Man skulle också kunna tänka sig att Javier Baez får stanna kvar på sin aktuella position i Minor League, shortstop och istället flytta över Starlin Castro till 2B för att få plats med ett annat prospect, Jeimer Candelario på 3B. Men jag håller fast vid tanken att Darwin Barney blir kvar på 2B, egentligen bara p.g.a. uttalandet som Theo Epstein gjorde i veckan där han säger sig se att Cubs har en ”core four” – Samardzija, Castro, Rizzo och Barney – som de ska bygga laget kring.

Så till sist kommer jag gå alla händelser i förväg, för att spetsa till det hela ytterligare och inte befinna mig i verkligheten ett dugg när jag kombinerar ihop hur line-upen skulle se ut om Cubs signar två riktigt stora free-agents 2014 och om jag på skoj byter ut Cubs prospects mot de spelare som de jämförs med, bara för att visualisera hur starka de kan bli, i en perfekt värld:

First base: Anthony Rizzo
Second base: Robinson Cano
Third base: Hanley Ramirez
Shortstop: Starlin Castro
Catcher: Brian McCann
Left field: Curtis Granderson
Center field: Adam Jones
Right field: Giancarlo Stanton

Man ska drömma och i den här drömmen kan en sån här line-up bryta Curse of the Billy Goat (Wikipedia). Ska vi säga 2015?

Men tillbaka till 2013. Jag tror att Chicago Cubs slutar med ett 70-92 record i år. Jag tar bort två segrar från det jag egentligen hoppas på p.g.a. att Astros inte längre finns kvar i samma liga och division.

Trevlig helg!

Annonser

3 thoughts on “Chicago Cubs 2013 (and beyond)

  1. Sjukt bra! Sjukt seriöst! Sjukt coolt! Önskar bara att jag hade orken att göra ett likadant själv fast då får det bli för mitt Mets! Men som sagt, sjukt bra jobbat!

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s