Weekend Video: Bo knows

20130125-135643.jpg

Bo Jackson. Mannen, myten, fenomenet. En av de mest explosiva running backs NFL någonsin sett. Samtidigt en atletisk outfielder med grym power i slagträt. Dessutom var han en vass basketlirare och en hypersnabb friidrottare under uppväxten, innan det var dags att smalna av elitsatsningen till åtminstone två sporter.

Bo draftades av Tampa Bay Buccaneers i NFL-draften 1986 men valde att spela baseboll med Kansas City Royals, där han kom att avverka de flesta och bästa av sina åtta säsonger i MLB. Inför NFL-draften 1987 var det mycket snack hit och dit i football-kretsar om att Bo borde skippa basebollen till förmån för the big bucks i NFL. Men basebollen låg närmast hjärtat: Bo replikerade på drafting day att han skulle ”put a poster up that says ‘I’m a baseball player”. Bra kille. Bo signade med LA Raiders eftersom ägaren där ställde sig positiv till att Bo samtidigt spelade baseboll med Royals för fullt. Under åren 1987-1990 spelade han för båda klubbarna och radade upp imponerande insatser i båda sporterna.

Bo var stor som en monstertjur. Det är inget ovanligt i MLB och vardagsmat i NFL. Hans trademark var att knäcka slagträn över hjälmen eller knät efter en strikeout. Men det unika var att Bo samtidigt var övernaturligt snabb. Bo har fortfarande den snabbaste tid som någon NFL-spelare någonsin klockats för på 40 yard-sprint: 4,12 sekunder. Efter bara fyra säsonger i NFL åkte han på en våldsam tackling som skadade hans höft mycket allvarligt. Tränaren berättade efteråt: ”Bo says he felt his hip come out of the socket, so he popped it back in, but that’s just impossible, no one’s that strong.” Förutom Bo då. Fotbollskarriären var över, men han lyckades ta sig tillbaka till MLB och spela ytterligare några säsonger.

Baseboll- och footballälskare har undrat vad det kunde ha blivit av Bo om det inte hade varit för skadan. Men även om hans karriär avslutades för tidigt minns han av många som Americas greatest two-sport athlete genom tiderna. Neon Deion Sanders har också många förespråkare i den diskussionen. Den mannen är av alla möjliga skäl värd att berätta mer om här på bloggen vid senare tillfälle. Men för ögonblicket säger vi trevlig helg här på bloggen med en av de mest klassiska Nike-reklamerna någonsin, featuring Bo Jackson – mannen som under slutet av 80-talet fick hela idrottsvärlden att klia sig i skallen och undra hur det var möjligt.

Annonser

One thought on “Weekend Video: Bo knows

  1. Skön reklam. Deion Sanders vill man ha mycket mer av här.
    Snappade upp en härlig grej i helgen. 2014 eller 2015 kan det bli en tripp till Amsterdam. För inte går det att missa första MLB-matcherna på europeisk mark. The Amsterdam Series. Det låter det! http://t.co/K5iCqMAU

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s