In my pocket

Här kommer veckans In my pocket – school day style:

Först mattelektion. AL East spås bli knallhård i år. Jag är inte helt säker. Tror att Rays och Blue Jays seglar iväg. Kan alla lag sluta över .500? Kanske. I så fall händer något ovanligt. Sedan ligorna delades upp i divisioner (1969) har det bara hänt två gånger. 2005 slutade Nationals sist på .500 i NL East och 1991 slutade Angels sist på samma winning percentage i AL West.

Nu över till historia. Jag är en sucker för sköna namn och när Virgil ”Fire” Trucks flimrar förbi i flödet fastnar jag. Det visar sig att den äldsta tigern gick bort i veckan, 95 år gammal. 1952 var hans stora år då han kastade två no-hitters under en säsong, en bedrift som bara fem pitchers gjort. Säsongen i Detroit Tigers som helhet sög rätt hårt, men bara att han gled runt i en Cadillac med registreringsplåten Trucks 22 visar att han var en föregångare. Ta hand om dig i basebollhimlen, Trucks.

Vad vore en skoldag utan att sväva bort en stund i sina egna filosofiska tankar. Det känns som att Russell Carleton hade ganska många sådana stunder under high school-åren. Älskar sånt här tänkande. Should pitchers work in pairs?

Lunch. Eftersom jag pratade rätt mycket mat förra veckan lämnar jag över lunchen till Micke i Big Brother-huset. Ett tio år gammalt citat som kan te sig banalt, men smaka på det. Genialt. Lika aktuellt då som nu:

”Man kan ha ALLT på ALLT, men på gravad lax SKA det vara hovmästarsås.”

Rast och nu gymnastik. För det är där han håller till, Roy Halladay, på en avlägsen träningsplan bakom gympahallen. Is it over, Roy?

Nu springer vi till bildsalen. Artisten Jose Canseco sålde i veckan sin målning som föreställer Bud Selig. Ungefär i samma anda som teckningarna i de buntar man brukar få hem i slutet av barnens fritidsterminer. Frågan är vem som har flest skruvar lösa, köparen eller säljaren.

Skolkar resten av dagen. Behöver fila på mina division predictions. Strax tillbaka.

Bonusmaterial: Chris Getz what Chris wants. 6-for-6.

Annonser

2 thoughts on “In my pocket

  1. Artikeln om pitching rotations var intressant läsning till morgonkaffet! Har hört idén förut och gillar tankeexperimentet. Alltid intressant att försöka hitta nya sätt att se på gamla invanda mönster. Sabermetrics har ju fört med sig en bredare insikt om hur värdefullt det är att försöka använda sina bästa pitchers så många innings som möjligt (dvs att en relief pitcher som pitchar 60 innings per år aldrig kan ge samma värde för sitt lag som en starter som håller hög nivå och pitchar 180 innings). Om det finns sätt att maximera värdet hos sina bästa pitchers genom att omstrukturera hela rotations-tänket borde ju det vara en stark drivkraft för förändring. Intressant det där med hur en pitcher är så mycket effektivare första och andra gången han tar sig genom lineupen, jämfört med tredje gången. Jag trodde inte skillnaden var riktigt SÅ stor.

    Men allt stannar säkert på ritbordet. Det verkar finnas alltför starka invanda mönster i branschen. Men kul tankeexperiment!

  2. Det är tråkigt med Roy Halladays utveckling, han har ju varit så klinisk fram till förra säsongen. Nu har jag inte gjort någon bättre efterforskning än att jag jämfört säsonger via Baseball Reference och Yahoo, men det är inga dramatiska skillnader i hans strikeoutrate och inte egentligen heller i hur många hits han släpper. Däremot tillät han 60 % fler walks och tillät avgörande hits med RISP. Han hade BAA på .242 med tomma baser, .304 med RISP och hela .563 med fulla baser (och då bara en enda K mot 18 slagmän!).

    Jag minns en händelse förra året. Lite osäker på vilken match det var exakt, men det var mot Marlins och på Marlins Park. Det var hyfsat varmt och Roy såg svimfärdig ut redan efter någon inning. Svetten rann och efter varje inning var huvudfokuset att kyla Halladay på ett eller annat sätt. Lagkamrater stod och viftade med matchprogram och någon hade kopplat in en bordsfläkt. Där och då kunde man ana att fysiken inte var som den tidigare varit. Och från att ha snittat 8,4 complete games per säsong mellan 2007 och 2011 stannade denna siffra vid noll förra året.

    Slut? Jag hoppas inte det, men det ser flagrant inte bättre ut.

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s