Evan the janitor

20130426-190521.jpg
Historien om Evan Gattis är nästan för bra för att vara sann. Från att överge college till jobb som hissmekaniker och nu en spelare för bra för att skicka ner i minors.

Han var lovande i high school, lika bra med slagträt som Dylan McKay var bra med brudarna. Solklart bäst i den lilla staden Forney, Texas. The superstar of tomorrow. Vägen låg lika spikrak som en line drive up the middle. Stipendiet till Texas A&M var aldrig något snack. Honom ska vi ha… Men sen tog det stopp. Tvärstopp. Han blev verklighetens Tim Riggins i Friday Night Lights.

”I was smoking a lot of pot”

Han slogs omkull av pressen, kepsen åkte av. Rädsla för att misslyckas. Ångesten kom som ett brev på posten. Sen tvivel. Sen drogerna.

Istället för college blev det klinik. Fri från drogerna gjorde han ett halvhjärtat försök till comeback. Men han sökte något annat. Meningen med livet. Det var dags att lämna The Lone Star State bakom sig. Han gav sig bokstavligen ut på vägarna.

Han drev runt i sin truck. Tog jobb som fastighetsskötare, hängde hos sin syster i Boulder, var liftvakt i Eldora Mountains, tog rygg på en andlig guru till New Mexico, slaggade på vandrarhem, drog till Wyoming ett tag och hittade till slut fler halvflummiga filosofer i Kalifornien. Någon annan som ser likheter med Patrick Swayzes rollfigur i Point Break, Bodhi och Jack Kerouacs alter ego Sal Paradise i På Drift?

För tre år sedan kom suget efter baseboll tillbaka. En coach som mindes honom från high school erbjöd honom en plats i laget på University of Texas of the Permian Basin. Året efter draftades han av Atlanta Braves i den tjugotredje rundan. Han började långsamt klättra uppför Minor League-stegen. 2012 gjorde han succé i The Venezuelan Winter League och fick smeknamnet El Oso Blanco – den vita björnen och blev inbjuden till Spring Camp. Liknande succé där. Med Brian McCann på skadelistan fick han äntligen göra debut i The Show. I sitt andra at-bat fick han sin första hit – en homerun på Roy Halladay.
Kanske hittade han där och då äntligen meningen med livet? Evan rider just nu på den där perfekta vågen som Bodhi alltid sökte och skrek efter.

”100% pure adrenaline!”

Följ Evan Gattis på Twitter: @bulldogbeing, där han fortfarande håller kvar vid sin ID-bricka från en svunnen tid. Ej trist.

Annonser

8 thoughts on “Evan the janitor

  1. Nu har dagen kommit, när Brian McCann är off-DL. Glädjande för Gattis är att han stannar i Atlanta (klubben väljer att ha tre catchers on the 25-man och skickar Pastornicky till Gwinnett). Gattis kommer nog få någon match då och då bakom plattan när McCann behöver vila samt hoppa in på 1B och OF. Det går liksom inte att skicka ner NL rookie of the month i april.

  2. Och idag spelar han LF. Nailade precis Phillips på hemplattan i match mot Cincinnati. Good job, janitor.

  3. ”And the legend grows”, som kommentatorn säger i det här klippet. I natt skickade El Oso Blanco upp en boll på läktaren igen. Precis som igår natt, men den här gången var det en Grand Slam.

    Han har så skön stil, ser inte ut som en skolad basebollspelare för fem öre. Någon liknade honom vid en karaktär ur The Flintstones som fått ett slagträ i handen och bara sopar till. (Det mustiga skägget gör ju sitt också.)

  4. Jinxar jag om jag säger att han, helt i linje med amerikanska sportmyter, troligen kommer att avgöra World Series i år?

  5. The Janitor trotsar all logik, så jag tror att han är immun mot alla former av jinxande. Så ja – han kommer att avgöra World Series. Glatt påhejad av mig. Skönaste idrotthjälten 2013!

Swing away!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s